Mesaj de Crăciun 2022

Lăudat să fie Isus Cristos!

 

Iubiți preoți, dragi credincioși!

 

          „Mărire în înaltul cerului lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor de bunăvoință!” (Lc. 2,14), cântăm și ne rugăm salutul de bucurie al îngerului înconjurat de oștirile cerești.

           Darul păcii în aceste zile, înseamnă foarte mult pentru noi. Mai ales acum când experimentăm în atâtea forme lipsa ei din viața noastră, atât în mediul nostru restrâns, cât și în întreaga lume. Realizăm că, dintre toate, cel mai mult avem nevoie de pace. Suntem neîncrezători, ne îndoim poate adesea gândindu-ne că evlavia noastră a eșuat în a aduce pacea. Asta pentru că, iată, după atât de multe sărbători ale Crăciunului, încă tot nu există pace în lume. Nici în inimi nu există pace. E atât de mare nevoia de pacea pe care Isus Cristos ne-a promis-o: Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă. (Ioan 14, 27)

          Profetul Isaia vorbește cu imagini puternice despre cum va fi când Mesia cel promis va aduce pacea: Atunci lupul va sta cu mielul și leopardul se va culca împreună cu iedul; vițelul, puiul de leu și animalele îngrășate vor fi împreună și un copilaș le va călăuzi.     (Isaia 11, 6)

          Odată cu venirea Sa, Isus Cristos va aduce pacea. Ceva se schimbă în inima omului, acolo unde pacea lui Isus se revarsă. Omul, cu inima de leu și porniri de lup – nu va mai vrea să-l rănească pe cel mai slab. Acolo unde apare pacea lui Isus, „lupii” vor fi îmblânziți: ei nu vor mai invidia pe ceilalți, nu vor mai vrea să facă rău nimănui, nu vor mai voi să fure în secret sau să ia cu forța  ceea ce aparține altuia. Dimpotrivă, vor dori să dăruiască și să ajute. Se vor bucura de bunăstarea, bogăția și talentele celorlalți.

          La primul Crăciun, Dumnezeu ne-a arătat că El ne dă pacea și că această pace se naște în inimile oamenilor. În sărbătoarea Crăciunului, prin Isus Cristos, Dumnezeu ne-a oferit un dar vizibil și ușor de înțeles. El, nu ne învață să ne comportăm, ci ne schimbă din interior. Cine își leagă viața de Isus, Dumnezeu îl schimbă din interior. O astfel de persoană nu se supără, nu se răzbună, nu insultă, și poate ierta.

          Dumnezeu s-a născut în această lume pentru a fi cu noi în dificultățile noastre, temerile noastre, situațiile noastre disperate și pentru a ne face capabili să construim o lume a păcii. Să nu uităm, pacea este întotdeauna un dar de la Dumnezeu. Fără El, nu există pace.

          Să-l rugăm pe Pruncul din Betleem să se mute în inimile noastre. Să ne umple cu pacea Sa, ca să devenim la rândul nostru instrumente ale păcii. Preasfânta Fecioara Maria, Împărăteasa Păcii, să fie mijlocitoarea noastră, pentru ca, prin ceea ce suntem, să devenim purtători ai păcii binecuvântate.

          Pentru aceasta ne rugăm în sărbătoarea Crăciunului, dorind această pace tuturor credincioșilor noștri dragi, tuturor oamenilor, pentru ca toți să putem cânta cu inima curată împreuna cu îngerii: „Mărire în înaltul cerului lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor pe care el îi iubește!”

Vă dorim Crăciun binecuvântat și un An Nou Fericit,

tuturor confraților întru preoție, iubiților credincioși și tuturor oamenilor de bunăvoință!

 

Alba Iulia, 25 decembrie 2022, în Solemnitatea Nașterii Domnului – Crăciunul    

 

 

                    † Grigore                                                                  † Ladislau

arhiepiscop, administrator apostolic al armenilor catolici                    episcop auxiliar, vicar general