Descriere proiect

Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia este beneficiarul proiectului Revitalizarea și accesibilizarea pentru public al Turnului Sudic al Catedralei Medievale Romano Catolice din Alba Iulia contractat în cadrul programului Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, finanțat prin Mecanismului Financiar SEE 2009-2014.

Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului publicului în obiectivul de patrimoniu – Turnul Sudic al Catedralei Sfântul Mihail din Alba Iulia și valorificarea acestuia prin introducerea în circuitul turistic, prin restaurarea și reamenajarea  acestuia.

Totodată în cadrul proiectului va fi redeschisă Poarta Sudică a Catedralei, unde prin montarea unui ascensor se va asigura accesul persoanelor cu dizabilități.

Partenerul Arhiepiscopiei este Fundația Teleki László din Budapesta.

Valoarea totală a proiectului este 377.065 lei din care finanțarea nerambursabilă este de 336.488 lei.

 

Noutăți

Vizitarea catedralei în perioada martie-octombrie zilnic între orele 9-19. 

Pentru informații privind solicitarea unui termen pentru tur ghidat accesul persoanelor cu handicap vă rugăm să vă adresați la numerele: +40-258-811.689, +40-258-811.602 sau Email: visit@romkat.ro

În jurul anului 1009 regele Ștefan cel Sfânt al Ungariei a înființat Episcopia Transilvaniei (azi Arhiepiscopia de Alba Iulia).

Catedrala se află în interiorul cetății. La sfârșitul secolului al XI-lea pe locul catedralei actuale exista o bazilică cu trei nave și absida semicirculară. Pe latura sa sudică era alipit un baptisteriu de plan central, cu absidă semicirculară. Aliniamentul fundaţiilor, cunoscute din săpăturile arheologice, sunt marcate în pardoseala catedralei cu piatră de culoare diferită.

La sfârşitul secolului XII. - începutul secolului XIII. catedrala a fost reconstruită, păstrându-se forma sa bazilicală. Actuala Catedrală inițial avea trei nave şi transept, două turnuri vestice, un turn peste careu, un sanctuar cu absidă semicirculară găsindu-se între cele două absidiole aflate în axul colateralelor.

 

 

 

 

 

 

 

În data de 28. mai 2015 au început lucrările de execuție a proiectului Revitalizarea și accesibilizarea pentru public al turnului sudic al Catedralei Medievale Romano Catolice din Alba Iulia.  Lucrările de construcții vor fi executate de SC HARBAU SRL Miercurea Ciuc, societatea care a fost desemnată drept câștigătoarea licitației.

Pagini

Proiect finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia.