Sajtóközlemény

A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye megdöbbenve és szomorúan értesült a székelyudvarhelyi tragédiáról. Az 1948-ban államosított épületegyüttes – két iskola és egy bentlakás – 2004-ben került vissza az Érsekség tulajdonába. Azóta az épületegyüttest oktatási célokra Székelyudvarhely önkormányzata bérli. A befolyt bért az Érsekség majdnem teljes egészében az épületek legsürgősebb állagrendezésére fordította vissza. Az átfogó felújítási munkálatok többmillió eurós fedezetének előteremtésén az Érsekség fáradozott. A két iskolaépület felújítása lezárult, a bentlakás felújítása jövő évben kezdődött volna.
Nincs tudomásunk arról, hogy az épületben szerkezeti problémák lennének, az épület használói sem jeleztek eddig semmi ilyet. Az épület közelében folyó kerítés javítás és vízelvezetési munkálatok végzésének szándéka ismeretes előttünk. Az érsekség belső kivizsgálást indított és szeretné, hogy szakértők mielőbb tisztázzák az épület összeomlásának okát.
Dr. Kovács Gergely érsek még a tragédia estéjén a helyszínre igyekezett, a mai nap folyamán részt vett az illetékes hatóságokkal folytatott megbeszéléseken, mind a felelősségek kapcsán, mind a tanulóknak, családjaiknak, a pedagógusoknak és az érintetteknek nyújtandó támogatás érdekében. A délután folyamán meglátogatta az udvarhelyi kórházban kezelt két diáklányt. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik biztosítottak imáikról és együttérzésükről.