Alba Iulia: transeptul şi rozeta au fost reînnoite

O nouă serie de lucrări de reparaţii s-au încheiat la catedrală

Anul trecut s-au efectuat mai multe de lucrări de reînnoire în cea mai veche catedrală din spaţiului ungarofon, aflată la Alba Iulia. Lucrările de reînnoire a transeptului, precum şi restaurarea rozetei care îi este parte integrantă au fost realizate cu un sprijin financiar din Ungaria.

Restaurarea rozetei a fost obiectivul unui proiect separat, ce a primit un grant de 1,5 milioane de forinţi din partea Fundaţiei Bethlen Gábor. Scopul principal al acestei lucrări a fost protejarea suprafeţelor de sticlă, prelungirea duratei lor de viaţă şi păstrarea valorii estetice, ca astfel să-şi recapete splendoarea originală. Restaurarea suprafeţelor de sticlă a fost finanţată din fondurile primite în cadrul proiectului şi executată de Gonzales Gábor, restaurator la firma Glass-Go.  

 

Sticla colorată a rozetei, semnificativă şi din punctul de vedere al istoriei artei a fost realizată în prima jumătate a secolului al XX-lea, în faimosul atelier al lui Róth Miksa; cadrul metalic al ferestrei poartă inscripţia 1927. Sticla a suferit de-a lungul secolului trecut un proces accentuat de degradare, dar până acum nu s-a putut face restaurarea. În cadrul lucrărilor au fost efectuate şi procedee de conservare, astfel că rozeta continuă să ornamenteze  catedrala medievală, spre încântarea vizitatorilor.

 

În acelaşi timp s-a efectuat şi restaurarea interioară şi exterioară a faţadei din partea sudică a transeptului. Aceste lucrări s-au efectuat cu sprijinul Ministerului Resurselor Umane al Ungariei. Restaurarea pietrei a fost realizată de restauratorii Asztalos György şi Lovas Dániel, alături de  meşterul pietrar Szitás Attila de la firma Renome-R.

 

Sponsori:
      
 
Galerie foto: